Yes. Every toy model sold in the EU will need a Digital Product Passport (DPP) from 1 August 2030, when the new EU Toy Safety Regulation applies. The manufacturer creates the passport before the toy goes on sale, and it replaces the EU declaration of conformity.

What will a toy passport show?
Much of what a declaration of conformity says today, in digital form:
- who made the toy and who is responsible for it in the EU
- a description and a colour picture of the toy
- the EU rules and standards it meets, and any notified body certificate
- the CE marking and the allergenic fragrances that must be labelled
- a contact point for safety complaints
One passport normally covers a toy model; it can go down to a batch where another EU law requires that.
Where does the QR code go?
On the toy or a label fixed to it. Where the toy’s size or nature does not allow that, it goes on the packaging or the documents that come with it. Buyers must be able to see it before they buy, including when shopping online. The passport has to stay reachable for 10 years after the toy is placed on the market, even if the company closes.
What about toys made outside the EU?
The importer must make sure each toy has its passport and carrier before selling it, and that the toy has been registered in the EU passport registry. Customs start checking that each toy’s passport is registered on 1 August 2030, or later if the registry is not yet linked to the EU customs system by then.
Can older stock still be sold after 1 August 2030?
Yes. A toy placed on the market under the old Toy Safety Directive before that date can stay on sale without a passport. The date that counts is when each unit was placed on the market, not when the model was designed.
Is everything settled?
Not yet. The Commission still has to adopt the technical rules on carriers, layout and access rights. Those rules apply only 18 months after they take effect, unless there is a good reason to go faster. As of mid-October 2026 they had not been adopted. Rules that take effect after 1 February 2029 could not normally apply by 1 August 2030.
Whether those rules arrive in time is tracked on the timeline of passport dates, next to the toy date itself.
Where this comes from: Toy Safety Regulation (EU) 2025/2509, Articles 9, 19, 22, 23, 49 and 57 and Annex VI; Implementing Regulation (EU) 2026/1778.
